Sorbetijs of vruchtenijs is een ijssoort op basis van vruchten en suiker, waarbij het suikerpercentage van het uiteindelijke ijs belangrijk is voor de textuur en smelteigenschappen. Het bereiden van een sobetijsmix gaat als volgt:

  • Reinig en desinfecteer alle benodigde materialen. Hygiëne is bij de ijsbereiding van het grootste belang!
  • Bereid een suikerstroop:
  • Meng suiker en eventueel pectine in een kom.
  • Doe het water in een kookpan en voeg al roerende het suikermengsel toe.
  • Voeg glucosestroop aan het water toe en breng het geheel snel aan de kook.
  • Dek de suikerstroop af en laat afkoelen voor gebruik.
  • Meng de vruchtenpuree samen met de suikerstroop tot een homogene massa.
  • Controleer het suikergehalte van de massa met een refractometer. De waarde moet hierbij tussen de 26-31° Brix liggen. Een waarde onder 23° Brix kan zorgen voor korrelig ijs. Bij een te hoge waarde kan er gekookt water aan de massa toegevoegd worden, bij een te lage waarde kan er extra gepasteuriseerde suikerstroop worden toegevoegd.
  • Dek de ijsmix af met folie en laat het minimaal 3 uur rijpen voordat het in de ijsmachine wordt gedraaid.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag