De Hollandse methode is een manier waarop koud cakebeslag kan worden bereid. Deze methode geeft het beslag een grotere luchtigheid, maar zorgt ook voor grovere structuur in het gebakken product. De verhouding tussen de grondstoffen is hierbij hetzelfde, al is de samenstelling afwijkend. De helft van de eieren is gesplitst, waardoor eiwit apart kan worden opgeklopt.

Het bereiden van een cakebeslag volgens de Hollandse methode gaat als volgt:

  • Maak de vetstof zacht en roer deze vervolgens op met een deel van de suiker, citroenrasp en het zout.
  • Voeg geleidelijk de eidooier en hele eieren toe aan de opgeklopte vetstof. Het te snel toevoegen kan schiften veroorzaken.
  • Klop de vetstof-eiermassa op totdat deze het juiste volume heeft gekregen.
  • Klop ondertussen de eiwitten op met een deel van de suiker tot een taai schuim.
  • Spatel het schuim door de opgeklopte vetstof-eiermassa. Het schuim zorgt voor de extra luchtigheid die in het cakebeslag ontstaat.
  • Spatel de gezeefde bloem door de massa. Hierna kan eventueel nog een garnituur worden doorgespateld.
  • Verwerk het beslag direct en bak af.