Een cakebeslag dat wordt bereid volgens de Franse methode komt niet vaak voor in de bakkerij. Het geeft een typisch bros cakebeslag met een minder elastische structuur. Het beslag bestaat uit dezelfde verhouding grondstoffen als andere cakebeslagen, waarbij het verschil zich zit in de bereiding van het cakebeslag.

Het bereiden van een cakebeslag volgens de Franse methode gaat als volgt:

  • Maak de vetstof indien nodig zacht en klop deze samen met het zout op.
  • Klop ondertussen de eieren samen met het suiker en de citroenrasp op onder lichte verwarming. Klop de eieren daarna koud.
  • Voeg geleidelijk de gezeefde bloem aan de vetstof toe en klop deze onder zeer lichte verwarming luchtig op. Belangrijk is dat de massa homogeen, luchtig en crème-achtig is. Wanneer het stijf en zwaar is, gaat er te veel lucht verloren, waardoor een zwaar beslag en slecht product ontstaat.
  • Wanneer de vetstof/bloemmassa voldoende luchtig is opgeklopt, kan het eiermengsel geleidelijk worden doorgespateld totdat een homogeen geheel is ontstaan.
  • Spatel eventueel garnituren door het beslag.
  • Verwerk het cakebeslag direct en bak af.