Een glaçage, ook wel glazuur of spiegel genoemd, wordt gebruikt voor het overgieten van gebak, zodat een strakke, spiegelachtige glanzende laag ontstaat. Deze glaçages zijn vaak op basis van chocolade of cacaopoeder, waarbij de bereidingsmethode verschillen.

Het bereiden van een glaçage op basis van cacaopoeder gaat als volgt:

  • Meng het water met de room, suiker en glucosestroop in een pan en breng het al roerende aan de kook.
  • Zeef de cacaopoeder en voeg het toe aan het mengsel. Breng het geheel vervolgens weer aan de kook.
  • Zet het vuur uit en laat het enigszins afkoelen voordat de gewelde gelatine eraan wordt toegevoegd.
  • Meng alles goed door elkaar, zonder luchtbellen in het mengsel te veroorzaken. Luchtbellen kunnen later bij het overgieten op het product blijven zitten.
  • Giet de glaçage in bakken en dek deze af om contact met zuurstof te vermijden.
  • Laat de glaçage afkoelen. Na een rustperiode heeft het de juiste consistentie en kan het worden gebruikt voor het overgieten van gebak.