Een croquembouche is een kegelvormig gebak, bestaande uit met room gevulde, kleine soesjes die met een lichte karamel aan elkaar worden geplakt. Het is een Frans nagerecht dat veel op bruiloften, doopfeesten en communiefeesten wordt geserveerd.

Om de croquembouche gemakkelijk ineen te zetten, kan er gebruik worden gemaakt van een vorm. Dit kan een ingevette, metalen vorm zijn, maar voor kleinere torens kan ook een stevige, kartonnen vorm worden gebruikt. Belangrijk is bij karton dit te bekleden met bakpapier zodat het lossen gemakkelijk gaat.

  • Vet de vorm licht in en plaats deze met de punt naar beneden op een manier dat deze stevig staat.
  • Bereid een lichte karamel.
  • Vul ondertussen de soesjes met de gewenste (room)vulling.
  • Doop de soesjes een voor een in de karamel en plaats deze in de vorm, beginnende bij de punt. Zorg dat er voldoende karamel aan de soesjes zit, zodat deze voldoende aan elkaar blijven kleven.
  • Vul de vorm in rijen zodat de wand van de vorm volledig bedekt is.
  • Laat de croquembouche in de vorm afkoelen totdat de karamel is afgekoeld. Te snel lossen kan zorgen voor een onstabiele croquembouche.