Een droog kruim zorgt een minder prettige eetervaring en laat het brood oud lijken.

Mogelijke oorzaken voor een droog kruim zijn:

  • De vulling is te droog. Laat gedroogde vruchten minimaal 20 minuten wellen en 24 uur nadrogen op bakkerijtemperatuur om ervoor te zorgen dat de vruchten voldoende vocht bevatten. Het tekort aan vocht in de vruchten kan ervoor zorgen dat dit uit het kruim wordt getrokken, waardoor het kruim droog wordt.
  • Het deeg is te stijf. Het deeg mag over het algemeen slapper zijn dan dat van ongevuld brood. Een te stijf deeg duidt op te weinig vocht, waardoor een droger kruim ontstaat.
  • Het brood heeft te lang gebakken. Tijdens het bakproces verdampt het water in het brood door de verhitting. Wanneer een product te lang wordt gebakken kan de kleur goed, maar de binnenkant te droog zijn. Verhoog de oventemperatuur en bak de broden korter af.
  • Het brood is niet goed verpakt. Een niet goed sluitende verpakking zorgt dat zuurstof aan het product kan komen en het daardoor uitdroogt. Verpak producten in goed sluitende plastic zakken.