Belangrijk is bij het aanmaken van een gehaktvulling, dat de temperatuur van het vlees zo laag (±2°C) mogelijk blijft. Bij een te hoge temperatuur zal meer bacterievorming ontstaan en kan het gehakt bederven.

Het aanmaken van gehakt gaat als volgt:

  • Plaats het gekoelde gehakt in een schone bekken.
  • Bij het gebruik van broodkruim, dit weken in melk of water. Nadat het voldoende is geweekt, dit uitknijpen en mengen met de eieren, kruiden en als laatste gehakt.
  • Andere manieren van binden, dit kan gemalen havermout, paneermeel of een soezenbeslag zijn, kort door het gehakt mengen.
  • Voeg het vocht, meestal in de vorm van eieren, toe aan het gehakt en meng dit totdat een homogene massa is ontstaan. Afhankelijk van het product en de manier van verwerken moet het gehakt stijver (rolbaar) of slapper (spuitbaar) zijn.
  • Voeg de smaakstoffen toe. Dit kunnen kruiden, specerijen of sauzen zijn.
  • Dek het aangemaakte gehakt af en houdt dit gekoeld totdat het wordt verwerkt.