Nadat het gronddeeg de tijd heeft gehad om te besterven, kan het verder worden verwerkt tot koek. Hierbij wordt hetzelfde proces aangehouden voor kookdeeg en kouddeeg. Maar voordat verdere verwerking plaats kan vinden, moet het gronddeeg worden doorgebraakt. Het braken gaat als volgt:

  • Draai het gronddeeg glad in de kneedmachine. Belangrijk is om gedurende het braken de kneedmachine regelmatig bij te krabben. Dit gaat het gemakkelijkste met een natte krabber.
  • Meng de zoetstof door het deeg. Meng niet langer dan nodig is, maar totdat een homogeen deeg ontstaat.
  • Meng de chemische rijsmiddelen en eventuele koekkruiden door het deeg.
  • Meng eventuele toevoegingen door. Zorg dat de toevoegingen op de juiste manier zijn geconditioneerd. Noten dienen licht gebruneerd te zijn, spoel de siroop van gekonfijte vruchten af en zorg dat gedroogde vruchten geweld en winddroog zijn.
  • Vorm en bewerk het deeg op de gewenste manier. Hierbij kan gedacht worden aan afsteken, rollen, opbollen, vlakstrijken, strijken, aanzetten en decoreren.
  • Bak bakken koek af op 180°C voor ±60 minuten, taaitaai en pepernoten op 200°C voor ±15 minuten. De koek is gaar, wanneer de bovenkant bij licht drukken terugveert.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag