Een ijsmix of compositie is de basis voor consumptie-ijs zoals melkijs en roomijs, waarbij de grondstoffen worden gepasteuriseerd. Bij de meeste ijsmachines gebeurd het pasteuriseren in de machine, zodat grondstoffen alleen gemengd en toegevoegd hoeven worden. Sommige ijsmachines hebben deze mogelijkheid niet. Hiervoor kan het volgende proces worden  aangehouden:

  • Reinig en desinfecteer alle benodigde materialen. Hygiëne is bij de ijsbereiding van het grootste belang!
  • Meng de helft van de suiker met de andere droge stoffen, zoals melkpoeder, dextrose en bindmiddelen en meng deze met de eidooier en zoveel als melk als nodig is tot een klontvrije massa.
  • Meng de melk en/of room samen met de andere helft van de suiker in een kookpan en breng het tegen de kook aan.
  • Giet, al roerende met een garde, de helft van het hete melkmengsel bij het eidooiermengsel en roer door.
  • Giet het eidooiermengsel terug in de kookpan en verwarm, al roerende met een plastic spatel, tot een temperatuur van 85°C.
  • Zeef de ijsmix en homogeniseer het.
  • Dek de ijsmix af met folie, koel snel terug naar 4°C en laat rijpen voor het draaien in de ijsmachine.