Een ijsmousse is een luchtige, stilstaand bevroren ijssoort op basis van opgeklopte slagroom. De bereiding van een mousse lijkt op die van een parfait, maar door de het verschil in samenstelling ontstaat een ander product.

De bereiding van mousse gaat als volgt:

  • Klop de slagroom met suiker en eventueel vanille op. Het moet net niet spuitbaar zijn, maar wel luchtig.
  • Meng de vruchtenpuree met eventuele andere smaakstoffen door elkaar tot een homogene massa.
  • Pak de vruchtenpuree en maak familie met de slagroom. Doe dit door een klein deel opgeklopte slagroom met een garde door de vruchtenpuree te mengen tot een homogene massa. De consistentie van de beiden bestanddelen zijn zo gelijker, wat zorgt voor een betere vermenging zonder dat er te veel luchtigheid verloren gaat.
  • Monteer (luchtig vermengen) de vruchtenpuree met de opgeklopte slagroom.
  • Spatel eventuele garnituren door de massa.
  • Giet de mousse in de gewenste vorm en plaats in de temperatuurvriezer of conservator. De vriezer moet een temperatuur hebben van -15°C of lager. Het vriezen duurt ± 2,5-3 uur.
  • Haal de mousse uit de vorm, decoreer naar wens en serveer bevroren.