Een kooksmaak zorgt bij ijssoorten op basis van room vaak voor een mindere smaakbeleving. Het product lijkt minder vers en smaakt naar gekookte melk of room.

Mogelijke oorzaken voor een kooksmaak zijn:

  • Er is gebruik gemaakt van gesteriliseerde grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn gesteriliseerde melk en/of room en melkpoeder dat is bereid volgens de walsenmethode. Deze soorten zuivel worden op hoge temperatuur verhit, waardoor een kooksmaak ontstaat tijdens het productieproces. Ook gecondenseerde melk is lange tijd verhit, waardoor een kooksmaak ontstaat.
  • Het pasteuriseren van de ijsmix heeft op te hoge temperatuur plaatsgevonden. Hierdoor ontstaat de kooksmaak die ook kenmerkend is voor het gebruik van gesteriliseerde zuivelproducten. Grote hoeveelheden kunnen ook voor langere tijd (minimaal 30 minuten) op een lagere temperatuur (±65°C) worden gepasteuriseerd, om te voorkomen dat de temperatuur na het bereiken van de maximale 85°C doorslaat.
  • Er is te veel slagroom gebruikt in de ijsmix. Hierbij zal het melkvet ook te hoog komen te liggen. Een melkvetpercentage tussen de 8-18% is wenselijk voor een goede roomsmaak.