Bij een koud cakebeslag wordt, in tegenstelling tot een warm cakebeslag, geen gesmolten vetstof toegevoegd. Alle grondstoffen dienen voor het bereiden van een koud cakebeslag geconditioneerd te zijn op een temperatuur van ±24°C. Het bereiden van een koud cakebeslag gaat als volgt:

  • Klop de vetstof, de suiker en het zout samen op met de platte mengarm, beter bekend als de vlinder, totdat deze wit en luchtig is. De suiker moet oplossen in het, in de vetstof aanwezige, vocht om een goede luchtinslag te krijgen. Het verwarmen van de vetstof en suiker met een föhn tijdens het opkloppen helpt hierbij.
  • Klop de eieren een voor een door. Zet hiervoor de machine in een lagere versnelling. Bij het te snel toevoegen van de eieren wordt het vocht niet snel genoeg opgenomen. Hierdoor kan het in de schift raken. Wanneer het mengsel in de schift dreigt te gaan, kan een deel van de bloem tussentijds worden toegevoegd.
  • Zeef de tarwebloem en spatel deze door. De tarwebloem kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen door cakepoeder of deels door cacaopoeder voor een chocoladecake. Als laatste kan eventueel een garnituur, zoals vruchten of noten, worden doorgespateld.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag