Een kruimeldeeg of zetdeeg, is een zanddeeg dat niet luchtig mag worden. Wordt het kruimeldeeg toch luchtig, dan zal het te bros bakken. Het bereiden (zetten) van een kruimeldeeg gaat als volgt:

  • Weeg de grondstoffen af en zorg dat deze geconditioneerd zijn.
  • Meng de vetstof en de suiker, samen met andere kristalvormige grondstoffen zoals zout of citroenrasp, tot een homogene (gelijkmatig verdeelde), niet luchtige massa.
  • Voeg het vocht geleidelijk toe aan het deeg en meng tot een homogene massa.
  • Voeg de tarwebloem met eventuele andere droge stoffen toe aan het deeg. Droge stoffen zijn bijvoorbeeld chemische rijsmiddelen, cacaopoeder of kaneel. Door deze samen met de bloem te zeven, worden deze beter door het deeg gemengd. Bij smaakstoffen zoals cacaopoeder zal het voorkomen dat de cacaopoeder een bittere smaak en donkere kleur krijgt, omdat het geleidelijk aan het vocht wordt toegevoegd.
  • Meng het deeg kort tot een homogene massa. Krab deĀ mengkuip of bekken bij indien nodig.
  • Garnituren kunnen aan het deeg worden toegevoegd wanneer de bloem voor de helft is doorgemengd. Het deeg bestaat uit kruimels, maar is nog geen geheel.
  • Koel het deeg voor verdere verwerking.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag