Het aanbrengen van een laagje chocoladecouverture in vormen, wordt ook wel chemiseren of mouleren van vormen genoemd. Het proces kan zowel handmatig als machinaal plaatsvinden en gaat als volgt:

  • Zorg dat de vormen schoon zijn, droog zijn en de temperatuur van de werkruimte hebben aangenomen.
  • Vul de vormen met getempereerde chocoladecouverture. Handmatig kan dit door het vullen met een pollepel, spuitzak of trechter. Machinaal kan dit door de vorm onder de giettrechter te houden.
  • Schraap de bovenkant en zijkanten van de vorm schoon met een glaceermes.
  • Dribbel de vormen om luchtbellen te verwijderen en de chocoladecouverture te verdelen. Dribbelen kan door middel van een trilmachine of door het licht tikken van de vormen op de werkbank.
  • Keer de vorm om en laat de overtollige chocoladecouverture eruit lopen.
  • Schraap de overtollige chocoladecouverture van de vorm weer schoon met een glaceermes.
  • Plaats de vormen op papier, roosters of ulevelijzers.
  • Schraap na lichte stolling de uitgelopen randen schoon van de vorm.
  • Koel de vormen voor ±10 minuten. Na volledige stolling krimpt de chocoladecouverture en kan de chocoladecouverture gemakkelijk gelost worden uit de vorm.