Vlechten en modelleren is een manier om een decoratieve vorm te geven aan een brood. De verschillende vormen worden samengesteld uit strengen deeg. Belangrijk is dat de deegstrengen hetzelfde gewicht hebben, tot dezelfde lengte zijn gerold en dezelfde vorm hebben, om voor een mooi eindproduct te zorgen.

Het vormen van een lauwertak gaat als volgt:

  • Rol een deegstukje uit tot een langwerpig en glad deegstuk dat aan beide zijden puntig toeloopt.
  • Knip met een schaar iets schuin naar voren zeer diep in het deeg. Er moet diep genoeg worden geknipt zodat er blaadjes van goed formaat ontstaan, maar deze blaadjes moeten wel nog vast blijven zitten aan het deegstuk.
  • Knip de blaadjes op gelijke afstand totdat het einde van het deegstuk is bereikt.
  • Leg de blaadjes afwisselend links en rechts iets schuin naar achteren.
  • Leg de ontstane lauwertak recht of iets gebogen op een bakplaat. Het strijken of decoreren van de lauwertak zorgt voor een mooie afwerking.