Een parfait is een ijssoort die niet wordt gedraaid in een ijsmachine. Het bereiden ervan gaat als volgt:

  • Bereid een pâte à bombe van de eidooiers en/of eieren en suiker en klop deze luchtig en koud.
  • Voeg eventuele smaakstoffen toe aan de pâte à bombe.
  • Klop de slagroom met de suiker en eventueel vanille op tot yoghurt-dikte. Het moet net niet spuitbaar zijn.
  • Monteer (luchtig vermengen) de slagroom met de pâte à bombe. Meng eerst  1/3 van de slagroom door de pâte à bombe. Dit wordt familie maken genoemd en zorgt dat de rest van de slagroom gemakkelijker wordt opgenomen zonder dat er te veel luchtigheid verloren gaat. Spatel vervolgens de pâte à bombe door de slagroom.
  • Spatel eventuele garnituren door de massa.
  • Giet de parfait in de gewenste vorm en plaats in de temperatuurvriezer of conservator. De vriezer moet een temperatuur hebben van -15°C of lager. Het vriezen duurt ± 2,5-3 uur.
  • Haal de parfait uit de vorm, decoreer naar wens en serveer bevroren.