Pâte brisée of shortcrust pastry is een deeg dat lijkt op zanddeeg, maar geen suiker bevat en daardoor niet zoet is. Het wordt gebruikt voor hartige taarten, zoals quiche. Bij het bereiden is het belangrijk het deeg zo snel mogelijk te mengen, om het lichte karakter van het deeg te behouden.

Het zetten van dit deeg gaat als volgt:

  • Zorg dat alle grondstoffen koud zijn en maak gebruik van ijswater.
  • Snijd de koude vetstof in blokjes.
  • Doe de bloem samen met het zout in een kom en voeg de koude blokjes vetstof toe.
  • Meng de vetstof samen met de bloem totdat het mengsel lijkt op grove broodkruimels en er geen grote stukken vetstof meer zichtbaar zijn. Meng dit snel, zodat de vetstof niet de kans krijgt te smelten.
  • Voeg genoeg ijswater toe om het deeg tot een geheel te brengen en meng dit snel en licht door. Het te lang doorwerken van het deeg creëert te veel gluten, waardoor het deeg zwaar en stevig wordt in plaats van licht en kruimelig.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag