Belangrijk is bij het bereiden van een rijstvulling, is dat deze direct verwerkt wordt in verband met de hygiëne. De bereiding gaat als volgt:

  • Kook de rijst in water of melk volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik hiervoor een rijssoort die zacht is. Kook de rijst niet te lang, anders verstijfselt al het zetmeel waardoor al het vocht uit de rijstepap gaat binden, en de vlaaien uitdrogen bij het bakken.
  • Koel de rijstepap snel af door deze uit te storten in een dunne laag.
  • Meng de eidooiers met een deel van de suiker en meng deze door de afgekoelde rijst. Wanneer de rijst met water gekookt is, melkpoeder aan dit mengsel toevoegen voor een romigere smaak. Eventueel kan nog een smaakstof, zoals vanille, worden toegevoegd.
  • Breng een dun laagje rijstvulling op de met vlaaideeg gefonceerde bodems aan.
  • Klop ondertussen een stevig schuim van het eiwit en de rest van de suiker.
  • Spatel het schuim door de rest van de rijstvulling en vul de vlaaipannen af met dit mengsel.
  • Bak het product. Na afkoelen kan de vlaai met slagroom worden opgespoten en bestrooid worden met chocoladeschaafsel.