Een roggebrood waar gist of desem in is verwerkt, heeft een andere manier van verwerken dan een roggebrood waar geen gist in is verwerkt. Een roggebrood met gist bevat vaak een deel tarwebloem of -meel waardoor het deeg een andere samenhang krijgt. Rogge zorgt voor een stevig deeg, terwijl een groter aandeel tarwe ervoor zorgt dat het deeg makkelijker verwerkt kan worden. De verwerking van een roggedeeg met gist lijkt op de verwerking van een tarwegrootbrood, maar moet langer rijzen.

Het verwerken van een roggebrood met gist gaat als volgt:

  • Weeg het deeg direct na het kneden af.
  • Vorm de afgewogen deegstukken tot naadloze pillen.
  • Druk de naadloze pillen direct na het vormen in de zemelen.
  • Vorm de deegpillen licht voor en plaats ze in de blikken of op platen met ingevette houten latten.
  • Geef de roggebroden een narijs van ±60 minuten.
  • Bak de roggebroden in 1-2 uur af.