Een soezenbeslag is een kookdeeg dat wordt bereid door eerst het water en/of melk samen met de vetstof aan de kook te brengen. Zodra de vetstof gesmolten is en het vocht het kookpunt heeft bereikt, wordt de pan van de warmtebron gehaald. Bij te lang doorkoken kan er teveel vocht verloren raken, waardoor de verhoudingen in het recept niet meer kloppen.

Meng van het vuur af de gezeefde tarwebloem door de hete vloeistof. Gaar vervolgens de massa al roerend op een matig vuur  tot een glanzend beslag ontstaat of totdat het zetmeel volledig verstijfseld is. Dit is te zien aan de verdikking die in het deeg plaatsvind.

Zodra het deeg afgekoeld is tot een temperatuur van ca. 70°C, kunnen de eieren in stappen worden toegevoegd om het deeg af te slappen. Bij kleine hoeveelheden kan dit door middel van een spatel. Bij grotere hoeveelheden kan dit met een planeetmenger. Het kan zijn dat niet alle of juist meer ei nodig is dan in het recept aangegeven staat. De slapte van het soezenbeslag is goed wanneer deze net van de spatel afloopt. Niet langer dan nodig doorroeren, maar totdat de eieren zijn opgenomen. Dit voorkomt glutenvorming.