Een taaie broodkorst geeft het gevoel alsof het brood oud is en heeft daarbij een mindere afbeet.

Mogelijke oorzaken voor een taaie korst zijn:

  • Het brood is te laat gelost. De warmte die van de broden afkomt blijft opgesloten in het blik zitten of tussen het brood en de bakplaat zitten, waardoor er stoom ontstaat. Dit maakt de korst vochtiger, waardoor deze minder krokant en taai wordt. Los broden na het bakken direct op rekken om dit te voorkomen.
  • Het brood is onvoldoende gebakken. De korst is niet krokant genoeg en zal door de hoeveelheid vocht in het brood taai worden. Bak het brood langer.
  • Er was te veel stoom in de oven. Een krokante korst ontstaat doordat het vocht uit de buitenkant van het brood verdampt. Een vochtig klimaat zorgt ervoor dat de korst van het brood vochtig blijft, waardoor deze niet volledig krokant kan worden, maar eerder taai zal worden. Bij te veel stoom in de oven de wasemschuif openzetten aan het einde van de baktijd om de oven minder vochtig te maken.
  • Er is een te korte procestijd gehanteerd.