Een glaçage, ook wel glazuur of spiegel genoemd, wordt gebruikt om taarten en gebak een strak uiterlijk te geven. Kenmerkend voor een glaçage is dat het door het overgieten een zeer strak resultaat kan geven. De glaçage zorgt voor een dunne, glanzende laag. Een stijve laag geeft een grover resultaat en zorgt voor een ander mondgevoel. Het snijden van het product gaat moeilijker en kan ervoor zorgen dat de glazuurlaag blijft kleven aan het mes.

Mogelijke oorzaken voor een stijve glaçage zijn:

  • De glaçage is niet in balans. Door een verkeerde verhouding tussen de verschillende grondstoffen kan de glaçage te stijf worden. Een te veel aan gelatine kan bijvoorbeeld de textuur nadelig beïnvloeden. Zorg dat het recept wordt aangehouden.
  • De gebruikte chocolade in de glaçage was te vloeibaar. Een te vloeibare chocoladesoort verstoort de verhouding in de glaçage en kan ervoor zorgen dat een te stijve glaçage ontstaat. Een chocoladesoort met een gemiddelde vloeibaarheid is het meest geschikt voor gebruik in een glaçage.