Een victoriabeslag of amandelvictoriabeslag is een mengeling van suiker, amandelschaafsel en eiwit met eventueel citroenrasp. Ondanks wat de benaming zegt, is het geen beslag in de traditionele zin van het woord. De bereiding van een victoriabeslag gaat als volgt:

  • Meng de suiker met de citroenrasp en zorg dat het suikermengsel klontvrij is.
  • Voeg zoveel eiwit toe totdat de suiker net aan elkaar plakt. Het toevoegen van te veel eiwit zorgt dat de suiker oplost, waardoor een suikerstroop ontstaat die tijdens het bakken kan verbranden. Het toevoegen van te weinig eiwit, zorgt dat het victoriabeslag onvoldoende hecht en na het bakken van het product kan afschilferen.
  • Meng het amandelschaafsel luchtig en voorzichtig met het suikermengsel. Let op dat het amandelschaafsel hierbij zo heel mogelijk blijft.
  • Breng het victoriabeslag aan op het gewenste product, druk licht aan en bak af. Behalve op producten, kan victoriabeslag ook  worden uitgespreid over een bakplaat en worden afgebakken. Het gebakken victoriabeslag kan dan als decoratie worden gebruikt op bijvoorbeeld nat gebak.