Een vlaaiendeeg is een gistdeeg dat verrijkt is met een relatief grote hoeveelheid suiker en vetstof. Het vet verzwakt de gluten in het deeg, terwijl een grote hoeveelheid suiker de gistwerking remt. Het maken van een vlaaiendeeg volgens de zetselmethode zorgt ervoor dat de gistwerking goed op gang kan komen. Het bereiden hiervan gaat als volgt:

  • Maak een zetsel met de helft van de bloem, de gist en het water. Hierdoor wordt de gist gemakkelijker geactiveerd.
  • Laat het zetsel ongeveer 10 minuten rijzen.
  • Meng ondertussen de rest van de grondstoffen tot een kruimelachtig deeg ontstaat.
  • Kneed het zetsel en kruimeldeeg kort totdat er een homogeen deeg ontstaat. Hierdoor worden er zo min mogelijk gluten gevormd en geeft het een gemakkelijk verwerkbaar deeg dat weinig krimp geeft bij het bakken.
  • Verdeel het deeg in stukken, bol het op en geef het een bolrijs. Na de bolrijs kan het deeg uitgerold worden voor verdere verwerking.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag