Het vlechten is een manier om een decoratieve vorm te geven aan een brood. De verschillende vormen worden samengesteld uit strengen deeg, die vooraf op de juiste lengte moeten worden gerold. Belangrijk is dat de deegstrengen hetzelfde gewicht hebben, tot dezelfde lengte zijn gerold en dezelfde vorm hebben, om voor een mooi eindproduct te zorgen.

Bij het vlechten kan er gebruik worden gemaakt van een verschillende hoeveelheid strengen. Het vlechten met drie strengen gaat als volgt:

  • Leg drie strengen naast elkaar op de werkbank.
  • Begin in het midden van de lengte met vlechten.
  • Leg de linker streng over de middelste streng en leg deze naar de rechter buitenkant.
  • Leg vervolgens de rechter streng over de middelste streng en leg deze naar de linker buitenkant.
  • Herhaal deze stappen tot het einde is bereikt. Druk de deeguiteinden samen, zodat deze tijdens het rijzen/bakken niet kunnen loslaten.
  • Draai het half gevlochten deegstuk om zodat de andere helft van het deegstuk gevlochten kan worden.
  • Werk weer vanuit het midden en vlecht de strengen volgens de eerder gebruikte methode, tot het einde is bereikt en druk de uiteinden weer samen.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag