Het vlechten is een manier om een decoratieve vorm te geven aan een brood. De verschillende vormen worden samengesteld uit strengen deeg, die vooraf op de juiste lengte moeten worden gerold. Belangrijk is dat de deegstrengen hetzelfde gewicht hebben, tot dezelfde lengte zijn gerold en dezelfde vorm hebben, om voor een mooi eindproduct te zorgen.

Bij het vlechten kan er gebruik worden gemaakt van een verschillende hoeveelheid strengen. Het vlechten met vier strengen gaat als volgt:

  • Leg de vier strengen naast elkaar op de werkbank en druk ze aan de bovenkant samen.
  • Om de volgorde van vlechten gemakkelijk uit te leggen, worden de plaatsen van de strengen van links naar rechts genummerd van één tot en met vier.
  • Begin met bovenaan te vlechten.
  • Leg streng twee over streng drie.
  • Leg streng vier over streng twee.
  • Leg streng één over streng drie.
  • Herhaal deze stappen totdat het vlechtwerk is voltooid. Druk de uiteinden onderaan samen om te voorkomen dat de vlecht loslaat tijdens het rijzen of bakken.