Een warm cakebeslag komt aan zijn naam door de warme vetstof die tijdens het proces wordt toegevoegd. Het bereiden van een warm cakebeslag gaat als volgt:

  • De eieren en suiker opkloppen in een vetvrije bekken met vetvrije garde op de hoogste stand zodat er volume, en daarmee grove luchtbellen, ontstaat. Vervolgens de eiermassa gedurende een minuut op laagste stand opkloppen om de grove luchtbellen te verdelen in vele kleinere luchtbellen. Dit zorgt voor stevigheid van het opgeklopte mengsel, wat stand of standig wordt genoemd. Haal de garde uit de kom en vorm hiermee een 8 boven het mengsel. Blijft de 8 even liggen voordat deze wegvloeit? Dan is het mengsel standig.
  • Smelt de vetstof (boter of margarine) tot deze opgelost is en een temperatuur tussen de 85-95°C heeft. Een te lage temperatuur kan ervoor zorgen dat de vetstof gaat stollen wat banen in de structuur achterlaat. Spatel de vetstof geleidelijk door de eiermassa.
  • Zeef de tarwebloem en spatel deze door. De tarwebloem kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen door cakepoeder of deels door cacaopoeder voor een chocoladecake. Als laatste kan eventueel een garnituur, zoals vruchten of noten, worden doorgespateld.