Een zetsel maken kost tijd, maar is vrij eenvoudig.

Meng een half kopje bloem en een half kopje warm water voorzichtig in een kom die zeker twee keer zo groot als het oorspronkelijke mengsel.
Bedek het mengsel met een doek, maar niet volledig luchtdicht. Zo zal de natuurlijke gist in de lucht het zetsel sneller laten groeien en extra smaak toevoegen. Plaats dit ergens op kamertemperatuur.
Voeg na twaalf uur opnieuw een half kopje bloem en een half kopje water toe, roeren en weer twaalf uur laten rusten.
Herhaal dit gedurende twee tot drie dagen, tot het zetsel gereed is. Het zetsel is dan ongeveer twee keer zo groot als in het begin, en er ontstaan luchtbellen.

Dan is het klaar voor gebruik. Het zetsel kan aan het deeg toegevoegd worden. De hoeveelheid zetsel mag tot 50% van het totale deeg zijn, hoe meer zetsel, hoe sterker het zuurdesembrood ruikt.
Om het zetsel opnieuw te gebruiken, moet dit ververst worden: een half kopje zetsel eruit (dat gaat vaak al in het deeg), een half kopje bloem en een half kopje water toevoegen, en het proces daarna eenmaal per 24 uur herhalen.