Een cake heeft een fijne textuur en hoort licht te zijn. Een zware cake is machtig en minder smakelijk om te eten.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Het beslag is te weinig gemixt. Er wordt te weinig lucht ingeklopt, wat tijdens het bakken uitzet en voor de volumetoename zorgt. 
  • Er is te veel suiker aan het beslag toegevoegd. Suiker geeft, behalve de zoete smaak, ook taaivloeibaarheid aan het beslag. De suiker lost op in het vocht, waardoor een stroop ontstaat. Te veel suiker zorgt voor een zware stroop die zich moeilijker tot luchtbellen laat vormen. Er ontstaan steeds kleinere luchtbellen, die voor een zwaar beslag zorgen.
  • Het beslag bevat te veel vet. Vet geeft een smeuïg karakter, maar kan bij te grote hoeveelheden zorgen dat de cake inzakt en zwaar wordt.
  • Het beslag bevat te veel vocht. Het vocht wordt niet volledig opgenomen of verdampt, waardoor het product zwaar wordt.
  • De cake is niet lang genoeg gebakken. De cake heeft onvoldoende mogelijkheid om luchtig en gaar te worden.
  • Er is te weinig of oud rijsmiddel aan het cakebeslag toegevoegd. Er ontstaat te weinig volumetoename, waardoor een zwaar product ontstaat.