Hoe wordt filodeeg geproduceerd?
Filodeeg is een deegsoort gemaakt van bloem, water en een kleine hoeveelheid olie.
Het bereiden ervan gaat als volgt:
- Zeef bloem en zout in een kom en voeg al mengend water toe totdat een stevig deeg ontstaat.
- Smeer handen licht in met plantaardige olie en kneed het deeg, zodat de olie het deeg in wordt gekneed en een glad, elastisch deeg ontstaat.
- Vorm het deeg tot een bol en rol deze door de resterende olie. Plaats het deeg in een schone kom, dek af met een vochtige doek en laat op een warme plaats enkele uren rusten.
- Verdeel het deeg in stukken van elk ongeveer 50 gram. Dek deegstukken telkens af om uitdrogen van het deeg te voorkomen.
- Rol de deegstukken op een met bloem bestoven werkbank uit tot een dikte van 0,5 centimeter.
- Dek af en laat 10 minuten rusten.
- Bedek de werkbank met een laken en leg hier een uitgerold stuk filodeeg op.
- Leg de handen, met palmen naar beneden, onder het deeg en rek het deeg langzaam, al draaiende met het laken, uit totdat deze zo dun is als tissuepapier.
- Verwerk de vellen filodeeg.