Heetwaterdeeg is een plastisch materiaal dat wordt gebruikt voor het produceren van decoraties voor hartige producten en showstukken. Het is een deeg dat puur ter decoratie wordt gebruikt en niet bedoeld is om te consumeren.

Het bereiden ervan gaat als volgt:

  • Breng het water met de olie, en eventueel zout, aan de kook.
  • Voeg een klein deel van de bloem toe aan het gekookte water en roer goed door. Dit proces lijkt op dezelfde bewerking die soezenbeslag ondergaat.
  • Voeg stap voor stap de rest van de bloem toe en kneed dit door de hete massa tot een soepel bewerkbaar deeg ontstaat.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten voor verder verwerking.
  • Verwerk het deeg zoals gewenst. Dit kunnen bijvoorbeeld mandjes, blaadjes of bloemdecoraties zijn.
  • Heetwaterdeeg kan worden afgebakken op 200-225°C, totdat deze een mooie kleur heeft. De tijd is afhankelijk van de dikte en formaat van het product. Producten kunnen ook ongebakken worden gebruikt. Hiervoor is het aan te raden het deeg met eidooier en kleine hoeveelheid mokka in te strijken, zodat het grauwe deeg een aantrekkelijkere kleur krijgt. Laat ongebakken heetwaterdeeg goed drogen om schimmelvorming tegen te gaan.