Macarons horen na het bakken een glad huidje te hebben. Mogelijke oorzaken voor het scheuren of barsten zijn:

  • Het beslag is niet voldoende homogeen gemengd.
  • Het beslag bevat te veel vocht. Dit kan ontstaan door het gebruik van te veel water in het kookschuim of het gebruik van vloeibare kleurstoffen. Het beslag wordt hierdoor te vochtig en eventueel te dun, waardoor de macarons barsten tijdens het bakproces en mogelijk ook te ver uitvloeien.
  • De temperatuur van de oven is te hoog. Op een hoge temperatuur komen de macarons snel omhoog, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Door ze voor langere tijd op een lagere temperatuur te bakken, komen de macarons geleidelijk en rustig omhoog, waardoor er minder snel scheuren ontstaan. De gewenste temperatuur is afhankelijk van de oven en het gebruikte recept, maar ligt tussen de 125-160°C.
  • De macarons hebben geen rustperiode gehad. Macarons hebben een rustperiode nodig om een huidje te vormen. Tijdens het bakken worden de macarons omhoog geduwd, waardoor de zogenaamde voetjes ontstaan. Bij het niet voldoende rusten ontstaat een te dun of geen huidje, wat tijdens het bakken onder de druk kan bezwijken en zorgt voor barsten.