Chemiseren is het aanbrengen van een dunne laag in een vorm. Het wordt toegepast om meerdere soorten ijs in een vorm te kunnen verwerken. Door het proces van chemiseren kunnen de verschillende lagen preciezer worden verwerkt, waardoor een strakker eindproduct ontstaat.

Het chemiseren van ijs gaat als volgt:

  • Leg de benodigde gereedschappen en materialen klaar en zorg dat deze schoon en gedesinfecteerd zijn.
  • Plaats de (metalen) vorm vooraf in de vriezer, zodat deze voldoende gekoeld is voor gebruik. Bij voorkeur kan een vorm met een voetje worden gebruikt. Dit voorkomt dat de vorm met warme handen hoeft te worden vastgehouden tijdens het chemiseren.
  • Plaats de koude vorm tijdens het chemiseren in een diepvrieskist of ijsbad. Dit zorgt ervoor dat de vorm zo lang mogelijk koud blijft.
  • Breng een laag consumptie-ijs aan door deze in de vorm te strijken.
  • Laat, na het aanbrengen van de eerste laag, de vorm direct harden in de vriezer.
  • Nadat de laag is uitgehard, kan een tweede laag worden aangebracht of de vorm worden afgevuld.
  • Plaats de vorm in de vriezer. Na het stevig worden kan deze worden gelost en geserveerd.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag