Een onregelmatige bakaard kan zich in een brood uiten door op plaatsen een onregelmatige hoogte aan te nemen. Daarbij kan het ook het kruim beïnvloeden, omdat deze op plaatsen vaster of luchtiger kan zijn.

Mogelijke oorzaken voor een onregelmatige bakaard zijn:

  • Bij getoerd gerezen deeg is het deeg te weinig getoerd. Hierdoor ontstaat een grove vetverdeling in het deeg. Bij het bakken zorgt deze grove vetverdeling ervoor dat het deeg onregelmatig op plaatsen naar boven komt. Door het deeg vaker te toeren, ontstaan er meerdere en fijnere lagen vetstof en deeg, waardoor deze rustiger en gelijkmatiger zal werken.
  • De temperatuur in de oven is ongelijk verdeeld. De warmere gedeeltes zullen zorgen voor een grotere toename in volume tegenover de koudere gedeeltes in de oven. Leer waar de temperatuurverschillen zich bevinden en wissel of draai de producten gedurende de baktijd om de temperatuurverschillen te compenseren.
  • Er zijn losse bussen of koppels zonder tussenruimte in de oven geplaatst. Tussen de koppels of de losse bussen moet minimaal 1,5 centimeter ruimte zijn, om te zorgen dat er de warmte in de oven gelijkmatig wordt verdeeld.