Melkpoeder is ontstaan uit de behoefte om van melk een lang houdbaar product te maken. Melk is door de grote hoeveelheid vocht (87-88%) een goede voedingsbron voor micro-organismen. Door het vocht uit de melk te halen, kunnen micro-organismen niet overleven en kan de houdbaarheid worden verlengd.

Voor het bereiden van melkpoeder wordt de melk eerst op het juiste melkvetpercentage gebracht door het te standaardiseren. Vervolgens wordt in een vacuüminstallatie water verdampt tot er een vochtpercentage van 35% overblijft. De melk kan vervolgens op twee manieren verder worden gedroogd.

Een daarvan is de spray-methode, waarbij melk bovenin een toren wordt verneveld, terwijl onderin de toren warme lucht van 120°C aanwezig is die de melk droogt. Het kan daarna gezeefd en verpakt worden.

Een andere methode is de Hatmaker-methode. Daarbij wordt er op van binnenuit verwarmde walsen van 140°C melk gespoten. Het water verdampt en de melkbestanddelen blijven op de walsen achter en worden eraf geschraapt. Dit melkpoeder is grof en wordt verder vermalen om tot een fijne korrel te komen, voordat het gezeefd en verpakt wordt. Deze melkpoeder is door de hogere temperatuur donkerder, heeft een gekookte smaak en is minder goed oplosbaar door stremming van eiwitten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag