Mokka is een smaak- en kleurstof die zowel kant-en-klaar ingekocht kan worden, als zelfgemaakt. Het bereidingsproces van mokka gaat als volgt:

  • Kook het water en laat de gemalen koffie hierin trekken voor ±15 minuten.
  • Filter de koffie. Als alternatief kan ook oploskoffie worden gebruikt. Deze kan aangemaakt worden met water, maar hoeft niet te trekken en hoeft niet gefilterd te worden.
  • Verwarm de suiker in een pan met dikke bodem tot een donkerbruine karamel.
  • Wanneer de karamel de juiste kleur heeft, deze afblussen met de warme koffie. De warmte van de vloeistof zorgt ervoor dat de karamel gelijkmatiger oplost in de vloeistof. Het toevoegen van een koude vloeistof kan er namelijk voor zorgen dat er grote klonten suiker ontstaan die vervolgens moeilijk oplossen.
  • Roer het karamelmengsel door totdat deze volledig is opgelost in de koffie.
  • Indien gewenst kan de mokka verder worden ingedikt door het in te koken. De smaak wordt hierdoor sterker en geconcentreerder.
  • Koel de mokka af en bewaar het in een schone, goed afsluitbare verpakking.