Er zijn veel verschillende methodes voor het bereiden van nougat. Deze zijn allemaal afhankelijk van het gebruikte recept. Wel is in deze bereidingswijzen een rode draad te vinden:

  • Breng de honing aan de kook en laat het inkoken tot 95°R.
  • Kook de suiker met water en eventueel blanke stroop tot 110°R.
  • Wanneer de suikerstroop de temperatuur bijna bereikt heeft, het eiwit of kunsteiwit opkloppen met de draadgarde in de machine onder geleidelijk toevoegen van de schiftsuiker tot een stevig schuim ontstaat.
  • Zet de machine op een lagere stand en giet de suikerstroop langzaam bij het opgeklopte eiwit. Voeg vervolgens de warme honing toe.
  • Verwarm de massa en klop op tot deze stevig is.
  • Voeg smaakstoffen zoals aroma’s en esprits toe. Vervang de draadgarde voor de vlindergarde en voeg de garnituren (gebruneerde amandelen, noten en gekonfijte vruchten) toe.
  • Stort de massa op een geoliede werkbank of plaat.
  • Na het afkoelen kan de nougat in de gewenste stukken gesneden of gebroken worden. De nougat kan nu nadrogen voor verkoop of verder verwerkt worden, bijvoorbeeld als vulling in bonbons.