Tijdens de productie is het wenselijk dat alle macarons met dezelfde kwaliteit uit de oven komen. Een afwijking in de kwaliteit van de macarons zorgt voor verschillende soorten producten, maar veroorzaakt ook het ontstaan van uitval.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • De warmte in de oven is ongelijk verdeeld. Elke oven is anders, waarbij het kan voorkomen dat er hetere en koelere plekken in de oven zijn. Bakplaten met producten krijgen ongelijk warmte, waardoor de kwaliteit per (gedeelte van de) bakplaat kan verschillen. Ken de warme plekken van de oven en draai bakplaten eventueel halverwege de baktijd.
  • Het verwerken van het macaronbeslag heeft te lang geduurd. De spuitzak of bekken met macaronbeslag is te warm geworden, waardoor de consistentie kan veranderen. Verwerk het beslag zo snel mogelijk.
  • De ongebakken macarons zijn ruw behandeld. Door met de bakplaten ergens tegen aan te stoten of de ovendeur dicht te slaan, kan de lucht uit de macarons slaan waardoor ze scheef kunnen trekken.
  • Het beslag is niet homogeen. In een niet-homogeen beslag zijn de grondstoffen ongelijkmatig door het beslag verdeeld, waardoor de verhoudingen per opgespoten macaron anders kunnen zijn.