Paprikapoeder is een gedroogde smaakmaker die voornamelijk in hartige producten wordt verwerkt. Voor de productie van het poeder wordt gebruik gemaakt van speciale soorten paprika’s met minder vlezig vruchtvlees, een rode kleur en een vaak scherpere smaak. Deze worden in de open lucht gedroogd, waarna de zaden en zaadlijsten worden verwijderd de paprika wordt vermalen. De zaden en zaadlijsten bevatten namelijk de grootste hoeveelheid capsicine die zorgen voor de sterke en scherpe smaak.

Het fijne poeder heeft een felrode tot helderrode kleur. Naarmate het product oud wordt en smaak verliest, zal de kleur veranderen van rood naar lichtbruin. Het poeder lost gemakkelijk op in vloeistoffen, maar kan ook gebruikt worden om producten mee te bestrooien. Wanneer het op te hoge temperatuur wordt verhit, kunnen de suikers in de paprikapoeder echter verbranden en zal een onaangename bittere smaak ontstaan. De smaak van paprikapoeder is afhankelijk van de soort. De meeste soorten hebben een niet al te scherpe, milde smaak. Maar er zijn ook varianten die pikanter zijn of een gerookte smaak hebben.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag