Rozemarijn (Latijn: Rosmarinus officinalis) is een kruid waarvan de naaldvormige blaadjes worden gebruikt in de keuken en bakkerij. In het Engels heet het kruid Rosemary en in het Duits Rosmarin. Rozemarijn is een houtige plant, die winterhard is en oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Klein-AziĆ« komt. De naam Rosmarinus betekent ‘dauw der zee’. Deze naam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat de groenblijvende struik met name langs de kust groeide.

De bladeren van de plant kunnen worden geconsumeerd. Deze moeten voor de bloei worden geplukt. Rozemarijn is vers verkrijgbaar als plantje of losse takjes, maar ook gedroogd. Het blad blijf hard, ook bij het koken, dus voor het afwerken of consumeren van het product moeten de blaadjes en/of takjes worden verwijderd.

Rozemarijn heeft een erg sterke smaak. Daardoor is het kruid met name geschikt om vleessoorten met een sterke smaak te begeleiden, zoals wild en rood vlees. Ook wordt het gebruikt in salades en sauzen, of bij aardappels. Ook in combinatie met tomaten en kaas komt rozemarijn goed tot zijn recht: in bijvoorbeeld focaccia’s, pizza- of knoflookbrood.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag