Saffraan (Crocus sativus) is een specerij dat wordt gewonnen uit de saffraankrokus. Deze krokus is een plant uit het lissengeslacht (Iridaceae). De saffrraankrokus wordt ongeveer 20-30 centimeter hoog en vormt hierbij maximaal vier bloemen, die elke drie levendig karmonzijnrode stigma’s die het uiteinde van de stamper vormen. Saffraan is van oorsprong afkomstig uit Griekenland of Zuidwest-AziĆ«, waarbij het voor het eerst in Griekenland werd geteeld.

Saffraan is een van de meest kostbare specerijen ter wereld, wat komt door het handmatige productieproces dat de specerij ondergaat. Voor het produceren van saffraan worden de stampers handmatig geoogst. Hier worden de spijlen en stempels van de meeldraden gescheiden, aangezien de meeldraden geen culinaire waarde hebben. De spijlen en stempels worden in droogkasten of in de zon gedroogd.

Saffraan werkt het beste wanneer het aan een (warme) vloeistof wordt toegevoegd. Een enkele draadje kan een liter water in een uur tijd een diepe gele kleur geven. De smaak van saffraan is verfijnd, bitter en met een aangenaam aroma wat aan honing doet denken. Het is een specerij die zowel geschikt is om aan zoete als hartige producten toe te voegen, maar moet vanwege de hoge prijs met beleid worden gebruikt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag