Sucralose (E955) is een intensieve, synthetische zoetstof die wordt geproduceerd uit suikermoleculen. Het is in 1976 ontdekt door onderzoekers die werkzaam waren voor de Britse suikerfabrikant Tate & Lyle Ltd. Sucralose wordt verkregen door selectief drie hydroxylgroepen in sacharose te vervangen door drie chlooratomen. Het is de enige kunstmatige zoetstof die vanuit suiker wordt geproduceerd.

Sucralose heeft een zoetkracht die 500-600 keer sterker is dan suiker. In tegenstelling tot suiker wordt deze niet door het lichaam afgebroken, waardoor het geen calorie├źn levert. Net zoals andere zoetstoffen heeft sucralose geen nadelig effect op het gebit en heeft het geen invloed op insuline of het bloedsuikergehalte, waardoor het geschikt is te gebruiken als suikervervanger voor diabetici.

Doordat sucralose van suiker wordt geproduceerd, heeft het nauwelijks bij- of nasmaken en ligt de smaak dichtbij die van suiker. Het is een stabiele zoetstof, waardoor het geschikt is om te gebruiken in producten die worden gebakken. Wanneer sucralose met andere zoetstoffen wordt gecombineerd, neemt de zoetkracht van exponentieel toe, waardoor een lager gehalte zoetstof toegevoegd hoeft te worden.