De suikerstroop wordt behandeld zodat het de juiste consistentie, kleur en glans krijgt. Dit proces doet zich ook voor bij het gebruik van isomaltkorrels. Afgekoelde suikerstroop moet voor verdere verwerking eerst worden opgewarmd.

Het verwerken gaat als volgt:

  • Laat de suikerstroop iets afkoelen op de marmeren steen.
  • Schep de buitenkant met een platenmes naar binnen om te zorgen dat de suikerstroop gelijkmatig afkoelt. Doe dit net zolang totdat de suiker, met handschoenen, kan worden vastgepakt (rond de 50-55°C).
  • Satineer de suikerstroop door een hand op de suiker te plaatsen en met de andere hand de helft van de suiker beurtelings naar links en naar rechts te trekken en het vervolgens weer op te vouwen met de rest van de suiker.
  • Satineer net zolang tot de suiker een zijdenachtige glans krijgt. Deze glans ontstaat door het fijn uitkristalliseren van de suiker. Wanneer de suiker voldoende is gesatineerd, gaan de gevormde luchtbellen, die door het trekken zijn ontstaan, kapot met een klappend geluid.
  • Maak van de suiker een gesloten bal en breng deze aan op een siliconenmatje onder een warmtelamp. Hierdoor blijft de suiker zacht en bewerkbaar.