Bij het koken van suikerstroop voor suikergieten wordt eerst een zogenaamde voorraadstroop gekookt, die later nog wordt ingekookt. Bij het gebruik van isomaltkorrels, kunnen deze zonder toevoeging van water worden gesmolten.

De bereiding van de suikerstroop gaat als volgt:

  • Breng voor de voorraadstroop water met suiker aan de kook. Voeg blanke stroop toe en breng opnieuw aan de kook onder regelmatig bijwassen en afschuimen.
  • Wanneer het kookpunt is bereikt, suikerstroop van warmtebron halen en niet meer doorheen roeren om uitkristallisatie te voorkomen.
  • Zorg voor verdere verwerking dat kleurstoffen en met olie licht ingesmeerde vormen klaarstaan. Poederkleurstof wordt aangemaakt met alcohol tot een papje voor betere opname.
  • Kook de benodigde hoeveelheid suiker op tot 110°R.
  • Roer de kleurstof voorzichtig door met de thermometer. Om kleuren minder doorzichtig te maken kan een krijtpapje (calciumcarbonaat en water) of in alcohol opgelost wit kleurstofpoeder worden toegevoegd.
  • Was de suikerstroop goed bij om uitkristallisatie te voorkomen.
  • Kook de massa door tot 120°R bij gekleurde suikerstroop en 118°R bij doorzichtige suikerstroop.
  • Zet de pan in koud water om af te blussen en giet het in de vormen wanneer de luchtbellen zijn verdwenen.