Bij suikertrekken wordt uit een deeg van ingekookte en gesatineerde suiker decoraties gevormd voor gebak, desserts en showstukken. Voordat de suiker kan worden verwerkt, moet een suikerstroop worden gekookt. Als alternatief kan gebruik gemaakt worden van isomaltkorrels, deze hoeven alleen gesmolten te worden.

Het bereiden van suikerstroop gaat als volgt:

  • Voeg water en suiker toe in een pan en roer goed door. Gebruik schone suiker, omdat onzuiverheden in het eindproduct terug te zien zijn.
  • Zet de pan op de warmtebron en breng het geheel aan de kook onder regelmatig doorroeren. Blijf de suiker afschuimen om vuil te verwijderen.
  • Wanneer de suiker kookt, de blanke stroop toevoegen. Breng het opnieuw aan de kook, blijf afschuimen en bijwassen. Kook de suiker tot 118°R.
  • Bestrijk ondertussen een marmeren steen licht in met plantaardige olie.
  • Wanneer de suikerstroop op temperatuur is, de bodem van de pan afblussen met koud water om de temperatuur niet verder op te laten lopen.
  • Voeg wijnsteenzuur toe en roer door.
  • Giet de suikerstroop gelijkmatig op de marmeren steen en voeg eventueel kleurstof toe.
  • Verwerk de suiker verder of bewaar deze afgekoeld in een afgesloten trommel.