In vanillesuiker zijn twee kwaliteiten te vinden. Vanillesuiker die gemaakt wordt met vanillestokjes en vanillinesuiker die gemaakt wordt met het vanille-aroma vanilline.
Aan de buitenkant van vanillestokjes zitten witte kristallen. Deze kristallen worden fijn gemalen en gemengd met poedersuiker, fijne kristalsuiker of rietsuiker. Een deel van de vanillestokjes wordt mee fijn gemalen, wat ervoor zorgt dat er zwarte pitjes in de vanillesuiker zichtbaar zijn. De vanillestokjes die hiervoor gebruikt worden, zijn van lagere kwaliteit.
Vanillinesuiker wordt gemaakt door de aromatische stof vanilline, gemengd met poedersuiker of fijne kristalsuiker. Vanilline kan uit vanillestokjes worden gehaald, maar deze stof kan ook uit de stelen en bladeren van de kruidnagelboom (Syzygium aromaticum) worden gehaald en via scheidkundige processen worden bereid tot vanilline.
Omdat vanillesuiker opgelost moet worden in het product, is het niet geschikt om in alle producten te gebruiken. Bij puddingen kan bijvoorbeeld de smaak niet sterk genoeg doorkomen en kan beter vanille-extract of vanillestokjes gebruikt worden. Vanillesuiker is daarentegen wel goed te gebruiken in degen, omdat dit samen met de overige suiker makkelijk verwerkt kan worden.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag