Beschuit, op scheepsbeschuit na, heeft een droge, brosse structuur met een prettige brosse afbeet. Wanneer beschuit te hard is, worden de brosse eigenschappen teniet gedaan wat de eetervaring sterk zal veranderen. Mogelijke oorzaken voor een hard beschuit zijn:

  • Er zijn te weinig hulpgrondstoffen in het deeg gebruikt. Hulpgrondstoffen zoals suiker, broodverbetermiddelen of eieren worden gebruikt om bepaalde eigenschappen van het beschuit te versterken. Deze hulpgrondstoffen hebben eigenschappen die in het deeg er voor kunnen zorgen dat een brosser product ontstaat. Het ontbreken van deze hulpgrondstoffen kan zorgen voor een harder eindproduct.
  • Er is te veel zout aan het deeg toegevoegd. Zout wordt aan deeg toegevoegd om de smaak positief te beïnvloeden. Bij het toevoegen van te veel zout, worden de gluteneiwitten te veel verstevigd en wordt het beschuit hard. Het weglaten van zout komt de brosheid ten goede, maar kan de smaak beïnvloeden. Het toevoegen van 0,5-1% zout op het bloemgewicht is voldoende om de balans tussen smaak en brosheid te behouden.