Whisky (Schots/Canadees) of whiskey (Iers/Amerikaans) is een gedestilleerde drank die wordt geproduceerd uit een gegist graanbeslag dat vervolgens wordt gerijpt op houten vaten. De smaak is afhankelijk van de soort en manier van rijpen. De kleur geeft doorgaans de leeftijd aan, waarbij een donkere kleur staat voor een oudere whisky.

De basisgrondstof voor whisky is mout, wat bestaat uit gekiemde graankorrels. Hiervan wordt een beslag gemaakt dat een gisting ondergaat, waardoor de suikers worden omgezet in alcohol. De vloeistof die hierdoor ontstaat wordt gedestilleerd, waardoor ongewenste stoffen achterblijven en een hoger alcoholpercentage wordt bereikt. Deze vloeistof wordt aangelengd tot een alcoholpercentage van 65% is ontstaan. De whisky wordt opgeslagen op eikenhouten vaten om te rijpen. De leeftijd die vermeld wordt bij whisky slaat op de tijd die de drank in de vaten krijgt om te rijpen. Na het bottelen van de drank rijpt deze namelijk niet meer door.

Whisky kan worden gebruikt als smaakstof in verschillende brood- en banketproducten. Het combineert goed met warme smaken, zoals karamel, noten, chocolade, room en winters fruit.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag