Wortel (Latijn: Daucus Carota) is een oranje, gekweekte groente. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland gebracht. De oranje kleur is het resultaat van kruisingen. Er zijn ook witte, gele en paarse wortels verkrijgbaar.

Er zijn twee soorten wortelen, in te delen naar oogsttijd. Zomerwortelen zijn afkomstig van de jonge plant, smaken vrij zoet, worden per bos gebundeld en zijn herkenbaar aan de penvorm en oranje kleur. Winterwortelen zijn vele malen groter, de kleur is donkerder en de smaak is minder zoet.

Wortels kunnen het beste koel worden bewaard, op circa 6°C. Voor gebruik moeten de wortels meerdere keren in koud water worden gewassen om zand, grond en resten bestrijdingsmiddel te verwijderen. Wortels worden geschild voor gebruik en waar nodig gaar gemaakt, maar kunnen ook rauw worden gegeten.

In de bakkerij wordt wortel gebruikt in salades, in bouquet garni voor bouillon en in soep. Daarnaast wordt wortel gebruikt als garnering op broodjes (bijvoorbeeld broodje gezond) en verwerkt in cakes en taarten, zoals carrotcake en walnoot-wortel-taart.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag