Amandelspijs en andere banketspijzen kunnen zowel kant-en-klaar gekocht worden, als zelf bereid worden. Voor amandelspijs mogen alleen amandelen worden gebruikt, banketspijs mag een combinatie van noten en pitten bevatten. De basis van het bereiden van deze soorten spijs zijn hetzelfde en gaat als volgt:

  • Meng de amandelen, suiker en smaakstoffen onder elkaar.
  • Breek het amandelmengsel tussen de grof gestelde walsen van de amandelwrijfmachine.
  • Voeg het vocht toe aan het amandelmengsel en vermeng het goed.
  • Vermaal het amandelmengsel een tweede keer tussen fijner gestelde walsen.
  • Vermaal het amandelmengsel voor een derde keer tussen fijner gestelde walsen. Deze vermaling moet voldoende zijn voor grove spijssoorten.
  • Voor fijnere spijssoorten het amandelmengsel nog een vierde keer vermalen tussen fijner gestelde walsen.
  • Voor spijssoorten die ragfijn moeten zijn, zoals bij vanillenootjesspijs, het amandelmengsel nog een vijfde keer ragfijn doordraaien (vermalen).

Spijssoorten die drie of vier keer zijn doorgedraaid, kunnen nog een extra keer worden doorgedraaid op grover gestelde walsen om de taaiheid te verbeteren.
Belangrijk is om de vermaling geleidelijk en onder de juiste condities te laten plaatsvinden om het in de olie draaien te voorkomen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag